02 juni 2007

Smått och gott en lördagskväll

I torsdag kom beskedet att Citybanan ska byggas. Nu inleds förhandlingar mellan staten och de parter som undertecknade avsiktsförklaringen i varje län. Detta är en fråga av utomordentlig betydelse för hela regionen. Nu skia vi förhandla med regeringen i syfte att få till stånd en löäsning för hela regionens bästa. Att som vissa miljöpartister i UNT idag ifrågasätta projektet visar bara hur fel statens infrastrukturpolitik varit under allt för lång tid.

Signaler kommer nu också från regeringskansliet att LOU ifrågasätts för hälso- och sjukvård. Det är mycket bra eftersom det kan öppna för fler aktörer och större mångfald - förhoppningsvis är det vägen mot en ackreditering av alla vårdgivare som så önskar i kombination med en nationell vårdpeng.

Vad vi därefter ska ha landstingen till är en bra fråga som har direkt bäring på Ansvarskommittén. Det är således viktigt att vi inte drabbas av regionkommuner som cementerar det nuvarande förhållandet inom hälso- och sjukvården fast på ett högre och dyrare plan. Men processerna kring Ansvarskommittén pekar nu allt mer mot att det i alla fall inte blir någonting under denna mandatperiod. Att staten behöver se över sin organisation (vilket är helt nödvändigt) och sjukvårdens organisation lämnar en del att önska är inte samma sak som att en enda närmast "monolitisk" lösning är det rätta!

Jo, en sak till. Lite trist är det att moderatkvinnorna går ut så hårt med bristen på ledande kvinnor inom (m). Jag ser väldigt gärna en förbättring - men då ska inte glömmas att mycket har hänt. I vårt län är vi verkligen ett föredöme. Två kvinnliga KS-ordföranden i Håbo och Enköping, ytterligare två kommunalråd i Uppsala och Östhammar, en ledamot i riksdagen och en kvinnlig ordförande i kommunfullmäktige. Men det går att göra mer!

Inga kommentarer: