17 juni 2007

Vem har gett dem rätten?

Missade faktiskt att blogga om torsdagens kommunfullmäktige i Knivsta. En bitvis märklig tillställning.

Att budgeten klubbades igenom är inte så mycket att orda om. Fem öre i skattesänkning är i alla fall fem öre mer än ingen skattesänkning alls - och ett steg i rätt riktning. Att sedan vissa ledamöter beskriver sänkningen som "omoralisk" säger kanske något om debattnivån. Som Göran Nilsson (m) påpekade: det hade varit mer omoraliskt att inte sänka, eftersom det enda parti som hade skattesänkning på programmet var det aprti som giv fram och nu är största parti i fullmäktige.

Därefter kom kvällens mer ideologiskt intressanta debatt. den stod mellan dem som anser sig ha rätt att gå emellan i en affärsuppgörelse mellan två parter och dem som anser att kommuner ska hålla sig borta från sådant. Det handlar alltså om rätten för en kommun att förköpa fastigheter. Lagen som medger detta är kanske motiverad då det gäller att förverkliga en större plan och en enskild fastighetsägare obstruerar. Förköpet blir då en "mjukare" form av expropriationsinstitutet. men att en kommun tar sig rätten att gripa in i snart sagt varje fastighetsaffär...både förkastligt och i vissa fall kanske rent av omoraliskt.

Demokratin måste sätta gränser även för sig själv. Ett beslut är inte med automatik demokratiskt bara för att det fattas av en majoritet. I en rättsstat måste varje medborgare kunna förutse följderna av sina egna beslut. Det är svårt när en kommunal fullmäktigeförsamling sätter spelreglerna!

En stor eloge dock till Kenneth Gunnar från knivsta.nu för han engagerade inlägg i "naturdelen" av debatten.

Inga kommentarer: