20 juni 2007

Visst är det så!

Jag delar helt Urban Bäckströms analys av orsakerna till och ansvaret för dagens räntehöjning. Genom höga löneökningsnivåer har LO:s agerande lett till att svensk ekonmi blivit mer instabil. men det är itne det värsta. En procents för snabb löneökning kostar, enligt konjunkturinstitutet, ungefär 100.000 jobb. det är jobb som skulle behövas just nu föär att få bukt med ungdomsarbetslöshet och utanförskap. Än mer allvarligt är att dessa löneökningar kommer samtidigt som regeringen genomför skattereformer som ger mer i plånboken för låginkomsttagare. Köpkraten hade alltså stigit även utan allt för kraftiga löneökningar.

Jag vill inte anklaga LO för att medvetet underminera samhällsekonomin. Men något är i grunden fel när den centraliserade lönebildningen, som en gång var en garant för stabilitet på arbetsmarknaden, nu får leda till det som håller på att hända. För utöver de löneökningar som redovisats i riksmedia följer också alla lokala varv och därtill kompensationskrav från de organisationer som slutit avtal på mer ansvarsfulla nivåer.

Måtte nu inte ekonomin kraschlanda! Låt oss alla hoppas att vi inte få hög inflation (som drabbar löntagare med små marginaler hårdast), tuffare arbetsmarknad(som spär på utanförskapet) och överhettning i ekonomin. Det kan gå fort om det går illa.

Inga kommentarer: