03 juli 2007

Hurra! Stopplagarna borta!

Så har den första vardagen utan stopplagar passerat. Någon som märkte något? Någon som sett horder av vårdsökande försäkringspatienter flockas utanför de skattefinansierade sjukhuset, ivriga att tränga bort skattebetalande losers i vårdköerna? Någon som sett skjul av korrugerad plåt resa sig utanför de yttre förstäderna?

Nej, jag tänkte väl det. Den 1 juli var dagen då två lagar som hindrat politiska initiativ inom sjukvård och bostadspolitik avskaffades, men särskilt mycket mer dramtiskt än så var det egentligen inte - annat än i oppositionens retorik. Däremot ger de avskaffade lagarna (förbudet mot privat ägda "akutsjukhus" och ombildning av allmännuttiga lägenheter till bostadsrätter) möjlighet att föra en politik som bidrar till nytänkande och initiaitv.

Bägge dessa lagar byggde på ett politiskt feltänk, nämligen att just politiska beslut och politisk styrning alltid är det bästa sättet att ställa människors tillvaro tillrätta. I grund och botten var detta vad valrörelsen handlade om: ett val mellan politisk detaljstyrning och tilltror till människors förmåga och kunnande.

Därför är den 1 juli en märkesdag. Nu är det bara att sträva på mot ett samhälle med mer mångfald och fler initiativ. Hurra!

Inga kommentarer: