03 mars 2008

Tomhänt opposition

Nähä.
Det kom inga besked idag heller. Fortfarande vet vi inte ett dugg om vad socialdemokraterna faktiskt vill med ersättnings-och listningssystemen för primärvården. Kanske är de nöjda som det är. Eller också vill de göra förändringar, stora eller små. Det kan vi inte veta, för socialdemokaterna, vänsterpartiet och miljöpartiet passar i frågan.

Det enda vi vet om deras syn på våra förslag, är att det vi i Alliansen gör är fel. Helt fel. Visserligen har de inte lagt några andra yrkanden, och antyder emellanåt att den modell vi presenterat kanske inte är helt galen, men något definitivt besked har vi inte fått.

Givetvis är detta ett bekymmer. Inte i första hand för oss i Alliansen, men för den som grundat på partiers ställningstaganden vill engagera sig och ta egen ställning. Då är det inte så enkelt att ta ställning för (s), (v) eller (mp) eftersom de faktiskt inte tycker någonting alls!

Bakom denna passivitet anar vi dock nu en strategi, och det är motståndet mot ökat inflytande för patienten på bekostnad av politiker och byråkrater. Även om (s) och deras kamrater inte säger det rakt ut, så finns det en linje i deras motstånd: allt som liknar vårdval och ökad makt till patienten ska stoppas. Och om det inte lyckas så ska det i alla fall misstänkliggöras. Helst i förening med en indignation över vår påstådda ovilja till samarbete och samförstånd.

Det vore verkligen kul att förhandla lite med oppositionen; ge dem något som de får igenom och känner igen som sitt. Det är bara det att eftersom de inte sagt ett ljud om vad de faktiskt tycker så är det lite svårt att bjuda dem på något. Trist men sant!

Inga kommentarer: