30 april 2008

Inte helt rätt om regioner och Akademiska

Dagens artikel i UNT om regionfrågan och Akademiska sjukhusets framtid är tyvärr inte helt korrekt. Vi i Alliansen har definitivt inte sagt att vi inte vill samarbeta med övriga landsting i sjukvårdsregionen; tvärtom! Det vi har sagt är att vi inte vill stressa fram en regionbildning till 2010, där regionen då hotar spricka på andra frågor än samarbetet kring sjukvården. Därför uttalades följande: "Vår tidigare uttalade strävan att stödja en process som stärker nuvarande sjukvårdsregion kvarstår, men de fortsatta diskussionerna bör föras utan tidspress."

Det är nämligen just det som är det stora orosmomentet. Samarbetet i sjukvårdsfrågor är gott, och det kan utvecklas ytterligare. Det finns också andra områden där samarbetet mellan berörda län kan både utvecklas och fördjupas. Det är en utveckling som är till gagn inte bara för Akademiska sjukhuset och för Uppsala utan för hela den berörda regionen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Bra att du snabbt kommenterade i denna så viktiga fråga för Akademiska och Uppsala. Jag tycker det är bra att ni tar det lugnt med dessa diskussioner men är fortsatt positiva till samarbete.

Peter Försth sa...

Hej!
Som företrädare för en kirurgisk enhet vid Akademiska vars produktion till mer än hälften utgörs av patienter från andra landsting än vårt eget känner jag mig nödsakad att kommentera din bloggkommentar och artikeln i UNT. Att inte vara lyhörd för kundernas (d.v.s övriga landsting i nuvarande region) åsikter och önskemål kan mycket snabbt innebära en avlövning av den högspecialiserade vården vid Akademiska sjukhuset. Vid vår enhet är 4 av 6 specialister bosatta i Stockholm. De har valt att pendla till Uppsala eftersom vår enhet är den i landet som handlägger flest fall av t.ex tumörer och frakturer inom vår specialitet. Det stora patientunderlaget inom nuvarande region gör detta möjligt. Bara ryktet att Uppsala kan tänkas vända sig mot Stockholm istället för nuvarande regionssammarbete gör att medarbetare redan nu ifrågasätter Akademiska som framtida intressant arbetsgivare. Även för nyrekrytering är dessa diskussioner en katastrof! Intresset bland kollegor att komma och arbeta vid vårt sjukhus minskar direkt när det finns en risk att Akademiska sjukhuset om några år inte har mer att erbjuda än vilket länssjukhus som helst.
Peter Försth

Anonym sa...

Hej,
jag har alltid röstat på moderaterna men nu blir betänksam. Till skillnad från nästan alla sjukhus i Sverige är ju en mycket stor del av Akademiskas verksamhet konkurrensutsatt. Kunderna d v s de andra landstinget kan byta leverantör av högspecialiserad vård. I ett sånt här läge är spelrumet begränsat. Man måste helt enkelt anpassa sig till kunderna om man vill finnas kvar. Jag tycker inte att våra barn ska behöva åka till Örebro om de vill utbilda sig till läkare. Följderna om den högspecialiserade vården skulle försvinna från Uppsala skulle bli katastrofala. Läkarutbildningen skulle behöva flytta, den medicinska forskningen skulle hotas och sist men inte minst skulle ett stort antal av sjukhusets anställde bli arbetslösa. Du och dina kollegor måste släppa på prestigen och finna er i vad de andra landstingen önskar, annars är Ackis dagar som universitetssjukhus snart räknade
Vill ni verkligen bli ihågkomna som de som bröt en månghundraårig sjukvårdtradition?

Vänliga hälsningar!
Jan Melin, läkare