22 juni 2008

Kanske inte succé men i vart fall inte fiasko...

Sverige åkte ut EM efter en match mot Ryssland som sedan skickade Holland, som vann sin grupp med tre raka matcher, ur turneringen. Det betyder i min värld att Holland är ett himla bra fotbollslag, att Ryssland är aningen bättre och att Sverige därmed faktiskt inte är så illa!

I media låter det inte riktigt så. Där får vi närmast intrycket att Sverige, klara kandidater till en slutseger i turneringen, åkte ut i förtid på grund av en kombination av klanting matchning och ålderstigen spelartrupp. Det senare skulle bero på dålig laguttgning - men det framgår inte riktigt vare sig hur denna klantiga matchning kunde leda till ännu ett slutspel och hur vi, trots pensionsfärdigt lag och dåliga coacher, ändå i medias ögon rankas i klass med Tyskland och Holland.

Sanning är ju snarare denna: Sverige gick ungefär så lång som man kunde vänta sig, bjöd två tunga nationer (Ryssland och Spanien) brea motstånd och slog de regernade Europamästarna Grekland. Min gamla gympalärare från Bollnäs Lasse Lagerbäck gjorde sitt bästa, medan den svenska kåren av sportjournalister gjort ett EM i klass med funktionärerna i Europacupen i Friidrott.

Egentligen är det ganska enkelt. Sverige håller hygglig EM-klass, efter de sex-sju största nationerna men definitivt i klassen strax under. Vi kommer att fortsätta gå till slutspel för det mesta, komma till kvarten ibland och missa ibland. Visst vore det kul om vi kunde höja oss ett snäpp men konkurrensen är benhård. Att då tala om en förlustmatch mot laget som senare slog ut guldfavoriterna som en idrottsskandal i klass med Berlin -36 blir lite torftigt.

Inga kommentarer: