27 juni 2008

Lärdomar av Zimbabwe

För 15-20 år sedan sågs Zimbabwe av många inte minst till vänster som ett föredöme i det svarta Afrika. Under Robert Mugabes ledning reformerades den forna brittiska kolonin till ett mönster av socialistinspirerat reformarbete. Men någonstant på vägen gick någonting uppenbarligen snett. idag är det knappast någon som lyfter fram Zimbabwe som ett föredöme, och Mugabes tidigare hyllare är idag mer tystlåtna.

Till saken hör också att Zimbabwe knappast är det första vänsterorienterade välfärdsmönstret som faller samman och förvandlas till brutal diktatur. Tidigare har exempelvis Tanzania, Nicaragua och Vietnam - för att inte tala om Kuba - gått samma öde till mötes.

Det kan vara värt att ha i minne när vi betraktar despoter som Evo Morales i Bolivia eller Hugo Chavez i Venezuela. Idag finns en tendens att se dem som någon sorts nyväckt hopp förr fattiga länder som vill välja en vänsterorienterad väg till välstånd och demokrati. Men Chaves och Morales är inget annat än vad Mugabe var för några decennier sedan.

De länder som lyft sig från fattigdom till välstånd har ett gemensamt. De har vänt sig bort från socialism och i stället valt marknadsekonomi och öppenhet. Det kan vara en lärdom för framtiden.

Inga kommentarer: