01 juli 2008

Reform utan motstycke

Det är faktiskt rimligt att säga att vårdvalsreformen saknar motstycke, och det av två skäl. Dels är den en viktig omsvängning i synen på förhållandet mellan sjukvården och patienten, men det är också anmärkningsvärt att de partier som motsätter sig reformen har så lite att komma med.

Den utvärdering som nu görs av reformen i ett landsting, Stockholms län, visar exakt den man kan vänta sig. Fler patienter listar sig hos husläkare och fler läkarbesök görs. Det förhållande som alla mätningar av vårdtyngd visat sig vasra viktigast, nämligen åldern, får ett bra genomslag. Om det sedan kan behövas korrigeringar, vilket alltid varit nödvändigt i alla välfärdssystem, så måste de givetvis föregås av en noggrann analys av vilka behov hos befolkningen som måste mötas.

Uppfattningen om detta hos oppositionen är - i stort sett ingen alls! Annat än att man är allmänt emot därför att man sedan ln ge förälskat sig i en sjukvårdsmodell man kallar "socialdemokratisk", och som inte fungerar särskilt väl längre.

Vårdvalet har kommit för att stanna. Självklart behövs hela tiden korrigeringar och förbättringar, men det är uppenbart att Alliansen har de verktyg som behövs för att utveckla och förnya vården.

Inga kommentarer: