23 augusti 2008

Bättre vara klok än populistisk

Hur känner man igen riktigt dålig oppositionspolitik? Jo, på att den saknar alla prioriteringar gen om att tycka att allting som låter bra vid första påseendet är positivt. Ett annat ord för detta är populism, och i synnerhet ett parti i opposition är experter på detta.

Detta parti är miljöpartiet, som helt utan någon analys av ekonomiska och andra konsekvenser säger sig vara för utökad tågtrafik på sträckan Uppsala-Sala. I ett läge där både kollektivtrafiken som helhet och landstinget har kärv ekonomi tycker landstingsrådet Johan Edstav att ett nytt tågsätt raskt ska inhandlas. Vad övriga berörda aktörer tycker behöver inte inhämtas, och landstingets ekonomi ärt som sagt inte intressant i sammanhanget.

Men det är klart, en eller annan röst kan man alltid vinna på ett sådant agerande och det är kanske viktigare än långsiktig strategi för kollektivtrafiken eller god ekonomi för landstinget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan det inte vara så att miljön vinner något på om alla som sitter i varsin bil mellan Uppsala och Sala sätter sig i tåget i stället?

Erik Weiman sa...

Jovisst, bättre och effektivare kollektivtrafik är bra för miljön och för samhällsekonomin. Men det är också viktigt att vi noga tänker igenom frågan innan vi sätter ned foten. Och det tankearbetet pågår.