05 september 2008

Helkväll med Knivsta kommunfullmäktige

Fyra timmar, och ändå hanns inte alla ärenden med. En hel del av kvällens sammanträde med kommunfullmäktige i Knivsta ägnades åt EU-information, frågestunder och annat vid sidan av det som är fullmäktiges viktigaste uppgift: att fatta beslut om verksamheten i Knivsta kommun.

Inte nog med det. När diskussionen och beslutsfattandet väl kom igång visade oppositionen förmågan att ta bristen på konstruktivitet till nya, oanade höjder.

För att "kyla av" ett ärende som inte är tillräckligt berett eller på annat sätt oklart kan man yrka på så kallad återremiss. Det innebär just att man vill ha ärendet ytterligare belyst, till exempel för att få mer information om sakinnehållet. Om man dessutom tydligt motiverar detta - ett ganska rimligt krav - så ka en minoriet av fullmäktige (en tredjedel) återremittera ett ärende.

Om det finns ett motiv, alltså. På den punkten är lagen klar. Vid kvällens fullmäktige yrkade oppositionen mycket riktigt återremiss - men inte ens när ärendet skulle avgöras hade man, trots flera månaders handläggning och flera timmars debatt, lyckats prestera ens det minsta lilla motiv för sitt agerande.

Ja kära nån. Politik är som bekant att vilja, men när man varken vill eller kan någonting så blir det inte så enkelt. Så har vi det i Knivsta, minsann.

Inga kommentarer: