12 oktober 2008

Trygga besked

Ingen kan väl säga annat än att kvällens partiledardebatt gav tydliga och viktiga besked på en rad punkter. Fyra eniga och samspelta partiledare i Alliansen mötte tre företrädare för oppositionen, som inte föreföll vara ense om så mycket mer än om att man var just i opposition. Socialdemokraternas partiledare kunde inte ens ge besked om varför hon inlett samarbete med ett av de partier man behöver för att kunna bilda ett någorlunda hållbart alternativ till Alliansen, än mindre kom några som helst besked om vad ett sådant samarbete faktiskt innebär i konkret politik.

Några huvuddrag gick dock att skönja. Miljöpartiet må vara mer återhållsamma med skattehöjningar men lär få svårt att stå emot (s) och vänsterpartiet. Tron på bidrag och statliga ingrepp var också påtagliga liksom uppfattningen att en återgång till den politik som ledde till att valet förlorades 2006 är den bästa medicinen för att utveckla vårt land. Bristen på idéer för framtiden, på förnyelse och på förmåga att genomföra en utveckling är de tre mest bestående minnena av oppositionens framträdande under kvällen.

Mot detta stod en Allians som under ledning av statsminister Fredrik Reinfeldt visade en detor tydligare förmåga till förnyelse, handlingskrafta och enighet. Det är lyckosamt för Sverige, eftersom det är precis vad som krävs i ett läge där oron är stor hos många. Alliansen, och därmed regeringen, har de idéer som krävs för att hålla Sverige på rätt kurs i en orolig tid.

Inga kommentarer: