30 december 2008

2008 - ett intensivt år

Det är hög tid att lägga 2008 till handlingarna. Det blev ett år som jag kommer att minnas som arbetsfyllt, med en och annan minst sagt medial händelse i packningen. Först och främst blev det dock ett år di vi i Alliansen fattade och lade grunden för en lång rad viktiga reformer för att utveckla och förnya den verksamhet som landstinget svarar för. Att allt sedan inte alltid går exakt enligt ritningarna är lättare att leva med när man ser det goda som hänt och gjorts.

Extra glädjande blir det också, vilket senast hände idag, när detta arbete också uppmärksammas. "Landstinget levererar det Alliansen lovade" skrev en vän till mig idag - och det är just vad jag personligen ser som min viktigaste arbetsuppgift. Vi har hunnit med åtskilligt, men en hel del återstår också att göra. Det viktigaste är dock att arbetet rullar på, går i rätt riktning och - sist men absolut inte minst - sker i stor enighet och samstämmighet kring både former och innehåll.

Reformarbetet i landstinget handlar inte bara om hälso- och sjukvård, utan väl så mycket om kollektivtrafik, kultur, regional utveckling och, både genom medlemskapet i regionförbundet och i andra sammanhang, om infrastruktur och transporter. Landstinget har därmed en viktig roll för länets utveckling, och därmed ytterst för medborgarnas välstånd. Det har stor betydelse inte minst i det svåra ekonomiska läge som inte bara vårt land utan hela världen befinner sig i. När vi samtidigt är länets största enskilda arbetsgivare, genom Akademiska sjukhuset, så säger det sig själv att ansvaret också handlar om att agera för att skapa trygga och säkra jobb. Genom UppsalaBIO, för att ta ett exempel, är Akademiska och därmed landstinget dessutom en viktig aktör för att stärka det lokala näringslivet i Uppsala. även där ska landstinget fortsätta att vara aktivt.

Mot den bakgrunden kan vi lägga 2008 till handlingarna med stor tillförsikt. Tillgängligheten till vården förbättras, mångfalden ökar och alternativen blir fler. Ekonomin är så trygg den kan vara under rådande omständigheter och på kollektivtrafikens område satsar vi hårt på att förstärka de tunga linjerna med störst resande. Två nya tågsätt på Upptåget är bara ett av många exempel på sådana satsningar.

Mycket glädjande är också det goda samarbete som utvecklas med länets kommuner. Jag minns med särskild glädje ett möte med Alliansen i Uppsala kommun, där detta prisades av flera företrädare för de olika kommunala nämnder som vi har samarbete med. Vi arbetar ni vidare med närvård i flera kommuner, och mer kommer att hända under 2009 och framåt.

Att lägga ett år till handlingarna innebär också att blicka framåt. 2009 och 2010 är redan fyllda med både aktiviteter och projekt som sammanlagt innebär att den pågående utvecklingen kommer att fortsätta. Det gör att jag personligen tycker det ska bli slönt att sätta punkt för ett händelserikt 2008 och ladda om för ett minst lika spännande 2009. Men först ska jag fira nyår med familj och goda vänner!

Inga kommentarer: