17 januari 2009

Ber Astudillo om ursäkt?

För den som följt diskussionen efter arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins uttåg från riksdagens frågestund (se här, till exempel) är frågan i rubriken högst relevant.

Luciano Astudillo är nämligen socialdemokrat, och Littorin är moderat. Då är det nog bara att konstatera att en ursäkt torde sitta rätt långt inne. Socialdemokrater ber nämligen ogärna moderater om ursäkt, även om det skulle vara befogat, och det finns säkerligen partitaktiska skäl till det. Eller snarare partikulturella.

Mycket riktigt, går det att konstatera både på Astudillos blogg och i en intervju i Aftonbladet som Astudillo själv refererar till på bloggen, att Astudillo inte har något som helst intresse av att vare sig be om ursäkt eller ta tillbaka sina mer plumpa uttalanden. Astudillo har ju till exempel jämfört landets arbetsmarknadsminister med sin sexåriga dotter. Tala om att sätta en låg debattnivå! Men det är slltså inte det mest anmärkningsvärda. Om en moderat politiker hade gjort motsvarande jämförelse så kan vi vara säkra på att debattens vågor gått höga. Förmodligen hade då moderaten fått göra avbön och kanske till och med lämna sina uppdrag.

Socialdemokrater ber inte gärna moderater om ursäkt. Socialdemokrater kan ostraffat jämföra moderata ministrar med förskolebarn. Socialdemokater "förklarar" sitt handlande i en intervju i stället för att stå upp för sitt plumpa agerande. Socialdemokrater kan utan konsekvenser använda osakliga personangrepp i debatter med moderater. Så ser den svenska politiska kulturen ut.

Inga kommentarer: