17 januari 2009

Det hänger inte bara på kroppen


Sebastian från Gävle tror enligt Aftonbladet att en tatuering (bilden) skulle kunna locka fler yngre väljare till moderaterna. Förlåt, Sebastian, men även om din idé är kul och vi har skäl att uppskatta din ambition att hjälpa oss, så tror jag inte riktigt att det är där det sitter.

Visserligen indikerar den senaste partsympatiundersökningen från SCB lägre siffror bland första- och andragångsväljare, men det viktiga är trots allt politikens innehåll, och givetvis formerna för hur politiken kommuniceras. Dessutom är det viktigt att ha en politik, och en kommunikation av det man vill göra, för hela befolkningen och inte för utpekade grupper.

Sebastian pekar alltså på ett viktigt problem, nämligen den fragmentering av poilitiken som uppstår när man försöker beskriva om ett visst politiskt beslut "slår mot" eller "gynnar" en viss intressegrupp. Moderaterna har den bästa politiken för samhället som helhet, kanske är det därför vår politik väcker stor respekt ovh uppfattas som regeringsduglig. Kanske är det också en del av förklaringen till att Alliansen klarar sig allt bättre i opinionsmätningarna. Effekterna på samhället som helhet är viktigare än effekterna för den enskilde. Ändå bygger en sådan politik på att se människor som individer snarare än som medlemmar i ett kollektiv.

Mot detta står en politik som helt och hållet reducerar människor till kollektiva varelser. Inget ont om gemenskaper, men människor har olika behov, förutsättningar, önskemål och intressen. Politiken måste utgå från detta, och ha den enskilda människan som mått, för att kunna vara fungerande och framgångsrik.

Men tack igen, Sebastian, för ditt engagemang. Det visar vikten av att många står upp för vår politik.

(Bilden är ett utsnitt från bild i Aftonbladet)

Inga kommentarer: