14 februari 2009

En chans till ordning och stabilitet

En stillsam arbetsfri lördagskväll bjuder på ett och annat att blogga om, så det blir flera inlägg på raken för att hålla ämnena isär.

Noterar först i DN att G/-länderna skissar på en ny ekonomisk världsordning. Det låter alldeles utmärkt, men låt oss hoppas att det inte innebär Tobinskatter och annat skadligt utan att det faktiskt är fråga om nya spelregler för en fri och öppen världsekonomi. Fri handel och fri rörlighet är helt avgörande för välståndets utveckling, och det gälelr i än högre grad när världsekonomin är i kris.

I en ny ekonomisk världsordning behövs stabilitet, och med den utveckling vi sett under de senaste tjogo-trettio åren innebär det gemensamma internationella spelregler och i förekommande fall också internationella institutioner som kan upprätthålla och vårda dessa spelregler. Internationella Valutafonden och Världsbanken är två sådana institutioner som redan är på väg. För egen del skulle jag gärna också se en internationellt gångbar och stabil valuta, eftersom det skulle ta bort ett av de spekulativa momenten i den globala ekonomin. I själva verket är det underligt att världsekonomin, som idag är mer integrerad än den svenska ekonomin var på 1870-talet, inte kommit längre på ett så pass viktigt område.

Gärna en ny ekonomisk världsordning, alltså, men det får under inga omständigheter bli en ursäkt för skadliga regleringar och internationell beskattning. Murar måste rivas, handeln bli friare och rörligare men spelreglerna klarare och bättre. Om det kan bli ett resultat av krisen är väldigt mycket vunnet.

Inga kommentarer: