28 februari 2009

Hög aktivitet i landstinget

Först - och mycket kort - vill jag bara konstatera det som framgår på landstingets hemsida: landstinget planerar nu för en rejäl satsning på och utveckling av lasarettet i Enköping. Lasarettet blir ett viktigt centrum för planerad kirurgi och navet för den vård som ges lokalt i södra delen av länet. Du som är nyfiken på detta rekommenderas att läsa mer på landstingets hemsida.

Denna vecka har vi i landstinget också tagit flera andra viktiga beslut. Att du som medborgare nu kan välja husläkare, och att vi dessutom öppnar för etablering av vårdcentraler, innebär att vi får en primärvård som mycket bättre kan svara mot medborgarnas behov. Till detta ska knytas de satsningar vi gör på att utveckla närvård, som kommer att leda till en både kvalitativt bättre och mer resurseffektiv vård.

Som all verksamhet, offentlig som privat, måste nämligen även hälso- och sjukvården hålla sig inom givna ekonomiska ramar. Om vi inte nu klarar ekonomin på ett bra sätt i vårt landsting, så är risken uppenbar att vi i en ganska nära framtid tvingas till ännu mer dramatiska åtgärder.

Därför är det betryggande i det allvarliga läge världsekonomin befinner sig att vårt landsting har kontroll på ekonomin och kan vidta de åtgärder som krävs i tid, men också planmässigt och med framförhållning.

Inga kommentarer: