13 mars 2009

Utmärkt!

Högskoleminister Leijonborg har satt ned foten (DN debatt)och konstaterat...ja, inte bara att det inte ska bli några fler universitet utan framför allt att kvaliten måste sättas i fokus. Det är en utmärkt markering. Sverige måste ligga kvar i forskningens framkant, prioritera kvaliteten och göra tydliga riktade satsningar på de framstående lärosäten som idag får del av det statliga forskningsanslaget.

Det är likaså utmärkt att regeringen markerar kraven på kvalitet genom att klarlägga att examensrätten kan dras in även från ett lärosäte som fått sådan rätt. Även detta markerar att kvalitet måste vara ledstjärna i satsningen på högre utbildning och forskning. Det gäller givetvis inte minst Uppsala universitet, som i rader av undersökningar rankas i absolut världsklass. Ett viktigt skäl för detta är att Uppsala universitet är ett komplett lärosäte med framstående högre utbildning och forskning inom samtliga större vetenskapsområden.

Det vi nu närmast väntar på är en kraftfull satsning på en klinisk forskning i absolut världsklass. Det kräver en satsning på de stora universitetssjukhuset där resurser finns för att driva denna viktiga, patientnära forskningsverksamhet. det får också direkt effekt på sjukvården, bidrar till kunskapsspridning även utanför universitetssjukhuset och är därmed ett nationellt intresse. Därför bör också staten, och inte endast de berörda landstingen, svara för finansiering av klinisk forskning.

Inga kommentarer: