07 april 2009

74 miljoner skäl att glädjas

I går kom ett av många efterlängtat besked att regeringen bistår kommuner och landsting med totalt 17 miljarder fördelat över tre år. Det innebär mer pengar till välfärdens kräna utan att statsfinanserna äventyras. Mycket bra. För vårt landsting innebär det, om jag räknat rätt i hastigheten, 74 miljoner i tillskott till den budget vi nu arbetar med inför 2010.

det finns dock fortfarande skäl att höja ett varningens finger. Krisen i världsekonopmin är långt ifrån över, och arbetet med att anspassa kostnader till intäkter får inte upphöra i och med detta. Tvärtom gäller det att trimma verksamheten så att den står rycken i det tuffa läge som råder - för att vara ännu vassare när de kärva tiderna vänder till något bättre.

Budgetarbetet i vårt landsting kan nu gå vidare med detta goda besked som en lättnad. det känns bra, och är extra glädjande med tanke på att regeringen också aviserar möjligheter för skötsamma landsting att periodisera över- och underskott. Vårt landsting har ju under de senaste tre åren haft goda resultat, just för att bygga upp en buffert inför kommande utmaningar.

Inga kommentarer: