05 april 2009

Smått och gott en söndagskväll

Jag noterar att min vän och politiske antagonist Börje Wennberg för tredje månaden i rad publicerar sitt månadsbrev som ska vara "personligt och intressant om landstingspolitiken" - utan att nämna denna landstingspolitik med ett enda ord! Nu är det inte så förvånande eftersom Wennberg med detta ger en förträfflig bild av socialdemokraternas politik i vårt landsting: ingen alls! Med ett landstingsråd som inte ens kommenterar aktuella frågor och ett som mentalt redan är på väg till Stadshuset i Uppsala, så går det inte att få något annat intryck av den socialdemokratiska landstingspolitiken än att man fullkomligt har kapitulerat!

Glädjande är dock, mitt i denna idé- och initiativlöshet, att (S) i landstinget står bakom arbetet med att utveckla lasarettet i Enköping. Enighet på länsplanet är givetvis glädjande och tryggande i denna fråga, när den lokala opinionen - ganska självklart - trycker på. Det stöd - om än passivt - som oppositionen bjuder på här är mycket uppskattat. Det bygger på en gemensam insikt om att uppdraget för lasarettet i Enköping behöver utvecklas, på just det sät som vi nu arbetar med.

Oppositionens passivitet är också förståelig mot andra bakgrunder. Hur kan man aktivt utmana en politik som lett till att telefontillgängligheten i primärvården gått från sämst till bäst i landet? Eller en hjärtvård som också ligger i toppklass? Eller en kraftigt ökande andel kollektivtrafikresenärer? Listan pån framgångar i vårt landsting kan göras lång, och spänner över en rad områden. Samtidigt som vården förbättrats visar den årsredovisning som läggs fram inför landstingsfullmäktige i april att ekonomin varit i god ordning under det år som gått. Det kommer definitivt att behövas i den utomordentligt allvarliga situation som nu råder i världsekonomin.

Glädjande, och ytterligare ett exempel på Alliansens aktiva politik, är den genomlysning av landstingets kulturpolitik som initierats av kulturnämndens duktige ordförande Jonas Segersam. Här finns många stenar att vända, stenar som allt för länge legat still under en politisk ledning som ser kulturen som ett område för symbolhandlingar snarare än som en plattform för ett vitalt kulturliv även utanför den politiskt finansierade sektorn. På samma sätt sker aktiva åtgärder för att öka jämlikheten, tillgängligheten för funktionshindrade och på rader av andra områden där förnyelse och utveckling behövs.

Den kommande arbetsveckan består av tre hektiska och intensiva dagar. Sedan väntar en skön påskhelg med välbehövlig avkoppling!

Inga kommentarer: