20 april 2009

Steg för steg mot bättre vård

Landstingsfullmäktiges bokslutssammanträde rullar på, och beskeden från oppositionen om vad man faktiskt vill är anmärkningsvärt få. Men det är inte att förundras över, eftersom det blir allt klarare att den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken mest handlar om att ratta ett givet system, inte - som borde vara politikens kärna - hur medborgarnas behov kan tillfredsställas på bästa möjliga sätt.

Låt mig i stället skriva något om vad vi i Alliansen vill.

Behovet av utveckling, förnyelse och renovering av hälso- och sjukvården är ständigt. Det är också politikens viktiga uppgift. Självfallet ligger det också på den politiska nivån i en organisation som landstinget att leda och styra den verksamhet som bedrivs i egen regi. Det centrala för politiken måste dock vara att ange riktlinjer och att tillse att förvaltningen av de skattemedel som används verkligen får avsedd verkan.

Det är också vad vi i Alliansen i vårt landsting ägnar oss åt, och det är därför som mycket av debatten i vårt landsting handlar om just det: förändringar, i syfte att renovera en sjukvårdsmodell och att skapa en patientsäker, kostnadseffektiv, högkvalitativ och tillgänglig hälso- och sjukvård.

Det är därför vi tagit fram en egen vårdvalsmodell för vårt landsting, med ny modell för listning av patienter, ny modell för hur vården ersätts, möjlighet för externa vårdgivare att etablera sig och därmed ökad makt för patienten.

Det är därför vi arbetar med en översyn av länssjukvårdens organisation, med fördelning av uppdrag mellan de båda sjukhusen i länet, primärvården och länets kommuner. Det kommer att leda till bättre samverkan mellan olika aktörer, till bättre ansvarsfördelning och sist men inte minst till att mer vård ges närmare patienten.

Resultaten av dessa, och många andra, åtgärder, leder till kortare väntetider, bättre kvalitet och mer vård för de pengar som tillförs. Samma sak händer i landsting efter landsting där Alliansen styr.

Inga kommentarer: