18 maj 2009

Borgfred?

Det är lite svårt att tro att det är sant, men det är det faktiskt. Socialemokraterna väljer nu att bryta borgfreden i EU-frågor inför ordförandeskapet, och det gör man givetvis helt stilenligt.

Vad är det då för fråga som för (S) är så viktig, att den gott kan kosta en fläck på Sveriges heder? Är det kanske någon viktig utrikespolitisk princip? Handlar det om någon framtidsavgörande miljö- och klimatfråga? Eller är det kanske någon viktig demokratisk princip som är på väg att offras?

Inte riktigt. Snarare handlar det om....Liechtensteins medlemskap i Schengenunionen.

Det lilla furstendömet på gränsen mellan Österrike och Schweiz har retat upp justitieutskottets ordförande Thomas Bodström. Landet är ju ett skatteparadis, och sådana kan vi ju inte ha i Schengensamarbetet. Tycker Bodström. Men det är svårt att frigöra sig från tanken att det kan vara en läglig fråga att sätta krokben för regeringen i.

Så fungerar nämligen socialdemokrater i fler än ett sammanhang. Gärna borgfred, dialog och öppenhet - men det ska vara på socialdemokratiska villkor.

Ta det lugnt, Bodström, vi är vana. Och vi hade inte väntat oss annat från ett parti som betraktar det som "nästan som en statskupp" när något annat parti vinner val.

Inga kommentarer: