25 maj 2009

En dag på jobbet

Det blev en hektisk dag med inte mindre än 29 ärenden i landstingsstyrelsen, allt från remissvar som civilflygplats på Ärna och avtal om samarbete med landstinget i Västmanland till nytt ersättningssystem för primärvården och kostnadsanpassningar för att hålla verksamheten inom budgetramarna.

Landstingets ekonomiska läge är mycket bekymmersamt. Kostnadsutvecklingen är för hög samtidigt som skatteintäkterna sjunker. Nu måste kraften i arbetet med kostnadsanpassningar öka ytterigare, annars är ekonomin för kommande år allvarligt hotad.

Men om ekonomin är dyster och inger oro,så finns mycket annat som är positivt. Samarbetet med landstinget i Västmanland är lovande, och den preliminära plan och budget som vi i Alliansens tagit fram känns som en stabil grund för fortsatt utvecklingsarbete. Mot denna läse vi oppositionens alternativ som i stort sett saknar nya idéer och visioner. Oppositionen visar sig åter igen vara bäst i opposition och bör stanna i den rollen ett tag till.

Kvällen avrundades med glädjebeskede att Uppsala kommun säger ja till fortsatt flyg på Ärna - ett oerhört viktigt beslut för Akademiska sjukhuset. Att vår opposition i landstinget sade nej till flyg på Ärna är en gåta, men säger också något om oppositionens ointresse för att värna viktig verksamhet. Viljan att plocka billiga poäng i opinionen är större än intresset för att säkra framtiden för luftburen intensivvård.

Inga kommentarer: