24 maj 2009

God mat viktigt på Akademiska

Säga vad man vill om miljöpartiets oppositionsråd Johan Edstav, men sin oppositionsroll tar han på största allvar. Det innebär att han inte försitter en chans att vara emot olika förslag oavsett vad de innehåller.

Vi fördjupar nu vårt samarbete med landstinget i Västmanland, närmast gäller det samverkan om mat till våra sjukhus. Att vi kan bygga upp detta samarbete har stor betydelse för framtiden, och komer säkert att bli till nytta på flera sätt.

Att laga god och näringsriktig mat till ett sjukhus med över tusen vårdplatser är komplicerat. Det gäller att maten är både välsmakande, näringsriktig och smidig att distribuera. Patienten måste vara i centrum, och maten måste vara en verksam del i vården. Maten ska alltså inte bara smaka gott, den måste dessutom anpassas till en lång rad olika behov som olika patienter har. Det idealiska vore givetvis om all mat kunde lagas lokalt, på varje avdelning på sjukhuset. Det är bara det att det skulle skapa fler problem än det löser, det visar inte minst den kostutredning som gjorde redan för ett år sedan. Resultatet av den utredningen blev att den modell som nu tas fram gav samma kvalitet men till väsentligt lägre kostnad.

Miljön, då? Tja, det måste ju vara mer miljövänligt om två landsting tillsammans arbetar för så ekologiskt och närproducerat som möjligt, i stället för att ett landsting gör det på egen hand. Procis som i det globala sammanhanget är samarbete och gemensamma ansträngingar mot gemensamma mål effektivare för miljöarbetet än att var och en löser sina egna problem. Det är därför vi går vidare med vårt samarbete med vårt grannlandsting.

Det kan också vara på plats att påpeka att den modell som vi väljer tillsammans med landstinget i Västmanland inte är den modell som valts i Stockholms läns landsting - utan vidare kommentarer om detta!

Inga kommentarer: