24 november 2009

Är det verkligen så illa med mångfald?

Igår skrev och pratade jag om den ideologiska skiljelinjen mellan Alliansen och den rödgröna oppositionen. Den handlar inte om innehållet i vården eller ens om grundsynen för principer kring hur vården ska finansieras och tillhandahållas till medborgarna.

Skiljelinjen handlar som sagt, märkligt nog, om driftformer och intern styrning. Det känns lite skumt att detta skulle vara det som skiljer de olika politiska blocken i landstingsfullmäktige. Men så ska det tydligen vara. Därför finns det anledning att inte bara erinra om skiljelinjen utan också vad det är som förenar.

Först av allt: landstingets politiska ansvar för verksamheten gäller oavsett vem som utför verksamheten, så länge den finansieras med skattemedel. Det är inte så att ansvaret är mindre för den verksamhet som utförs av någon annan, sett utifrån förvaltningen av skattemedel och kraven på god vård.

Den hållningen tror jag de allra flesta finner ganska naturlig. Ingen uppfattar något annat i fråga om exempelvis skolan eller socialtjänsten. kravet gäller självklart också uppföljning och exempelvis säkerställande av fungerande vårdprocesser.

Men lika självklart är det, eller borde det i alla fall vara, att patienterna blir både rörliga och mer benägna att söka olika alternativ. Till detta behöver vården, och inte minst dess finansiärer, förhålla sig. Eller ska jag kanske skriva anpassa sig.

Hälso- och sjukvården kan helt enkelt inte vara en monolit där allting beslutas och hanteras inom ett slutet system. Därför är det angeläget att skapa förutsättningar för all verksamhet att verka i så komplex miljö. Ett exempel är att då hitta former för drift av verksamhet i egen regi.

Det är alltså skiljelinjen finns. Antingen tror man på en "monolitisk" lösning, där allt är samlat i ett och samma paket - allt från drift till finansiering. Eller också tror man på mångfald, men också samtidigt på att ha ansvar för samordning av det som ingår i denna mångfald.

Att Alliansens linje är den senare råder det nog inget tvivel om. Hur alternativet ser ut, om det nu inte är den "monolitiska" hållningen, är mycket mer oklart.

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Det är väl inte svårare än,att köper man entjänst måste man kontrollera,att den blir utförd enlig avtal. Där har vi kanske varit för släpphänta i vissa fall.
Fick husläkarremmiss till privatläkare fungerade alldeles utmärkt. Ackis hade sänt den vidare till Läkarhuset bra service.