15 november 2009

Full fart i vaccinationsarbetet

Det är inte utan en viss förvåning jag noterar en del av både rapportering och kommentarer kring arbetet med att vaccinera mot den nya influensan. Att vårt landsting vid det här laget vaccinerat en större andel än nästan alla andra landsting sätter inte många spår, och att de problem som uppstått i ganska högg rad beror på sena leveranser framgår inte heller med någon större tydlighet, trots att bägge dessa inte helt oviktiga fakta finns väl och tydligt redovisade.

Bristen på vaccin är givetvis tråkig och inte mycket att omedelbart göra något åt. Så mycket viktigare blird et dock att klarlägga att det - samtidigt som det självklart är viktigt att alla vaccinerar sig - inte råder något krisläge. Efter hand som leveranser sker kommer också vaccinet att räcka till alla. Väl medveten om detta har jag personligen ingen brådska med att vaccinera mig.

Bristen på vaccin är också just nu orsaken, i vart fall den helt avgörande orsaken, till att det blir kö till vaccinationsplatserna. Men alla berörda arbetar för fullt med att säkerställa så att så många som möjligt ska kunna vaccineras så fort som möjligt.

Att vårt län ligger i topp i "vaccinationsligan" beror givetvis i hög grad på den organisation vi valt. I andra län, med andra valda lösningar för att organisera vaccinationen, har inte lika många hittills fått sitt vaccin. Slutsatsen av detta får anstå tills vi kan utvärdera hela processen, men för tillfället kan vi vara trygga med den lösning som valts. I detta beslut var också länets kommuner delaktiga, varvid landstingets ansvar tydligt betonades. Då är det, som sagt, glädjande med en hög vaccinationsfrekvens (även om bilderna av långa långa köer vid vaccinationsplatserna givetvis inte är lika roliga). Mindre glädjande är kanske inte helt sakliga uttalanden från företrädare för vissa av länets kommuner. Det vore bättre om de berörda kommunerna hänvisade direkt till landstinget i stället för att skylla ifrån sig. Det finns dock ingen anledning att dra igång något gräl mellan landsting och enskilda kommuner. I stället fortsätter vi med full kraft arbetet med att vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt. Och, som sagt, även om köerna till vaccinationsställena är långa - så är andelen vaccinerade således bland de högsta i landet. Och det har landstinget klarat trots att kommunerna valde att ställa sig vid sidan av.

Inga kommentarer: