29 november 2009

Kultur att njuta av

Nyss hemkommen från en fin konsert i Uppsala domkyrka är det bara att konstatera att det är ett privilegium att bo i kulturstaden Uppsala. Här finns ett otroligt utbud av konst, musik, museer, teater och många andra kulturella evenemang som vi i Uppsala med omnejd kanske inte alltid uppmärksammar så mycket som vi borde. Det gäller inte minst musiken, som nu i kväll.

Utgångspunkten för all kultur är mänsligt skapande. Det kan ibland förefalla som om den viktigaste grunden för kulturella aktiviteter är offentligt stöd, men så är det självfallet inte. Bakom varje evenemang, institution eller kulturyttring står ett personligt engagemang från enskilda människor som - offentliga bidrag eller inte - är hängivna sitt engagemang. Som i all annan mänsklig aktivitet är det viktigt att se människan.

I Uppsala har vi dessutom, som sagt, mycket goda skäl att sträcka på oss och vara stolta över alla de medmänniskor som bidrar till det rika kulturlivet. En del av denna stolthet handlar om traditioner och nedärvda kulturella värden som vi måste göra vårt bästa för att vårda och utveckla. Den kyrkliga traditionen, det rika musiklivet och ett antal museer väl värda en dag eller i vart fall en eftermiddag, är bara några av dessa exempel. Och återigen ligger enskilda människors hängivna insatser till grund för allt detta.

Tack, Uppsala, för alla härliga kulturinslag som gör livet lite extra värt att leva - och Uppsala till en bra stad att bo i (närheten av)!

Inga kommentarer: