07 februari 2010

Föregångslandet Sverige

Aftonbladet skriver om hur Fredrik Reinfeldt skissar "föregångslandet Sverige" som tema för vår politik inför valet - och gör stor sak av att olika partimedlemmar gör olika, läs egna, tolkningar av begreppet. Men det är ju bara bra!

Det finns nämligen inte en enda beskrivning av de samhällsproblem som människor söker svar på, och följaktligen inte ett enda svar. Beroende på ålder, kön, yrke, bostadsort, bakgrund och rader av andra faktorer har vi ju alla funderingar över vilka utmaningar samhället står inför - och vilka lösningar olika politiska riktningar erbjuder.

Av just det skälet har jag min egen tolkning av begreppet, med utgångspunkt i de utmaningar jag möter i min roll som landstingsråd och ledare för utvecklingen och förnyelsen av den verksamhet som vårt landsting ytterst har politiskt ansvar för. Det gäller allt från hur köer och väntetider ska kortas till att skapa förutsättningar för en utbildning och klinisk forskning i världsklass. Det reser självklara frågor om hur akut- och intensivvården ska vara organiserad till hur buss- och tågtrafiken så effektivt som möjligt kan skapa en öppnare och rörligare arbetsmarknad långt utanför det egna länet.

Begreppet "föregångslandet Sverige" är alltså inte bara en så kallad "oneliner". Det är snarare utgångspunkten för ett tankearbete hos alla som är berörda för att svara på den fråga som ligger i statsministerns egen beskrivning av det vi alla står inför. Mycket i Sverige är bra. Det ska vi värna och utveckla. Men vi står också inför viktiga utmaningar inom många olika områden. De utmaningarna kräver många gånger nya idéer och nya sätt att angripa problem. Där måste vi som söker politiska förtroendeuppdrag ha dessa nya idéer. Annars riskerar Sverige att återigen halka efter.

Därmed har statsministern egentligen också pekar ut den viktigaste skillnaden mellan de båda politiska blocken, en skillnad som återkommer i snart sagt allt som bägge blocken står inför. Höstens val står mellan att söka lösningar på de utmaningar som Sverige står inför, eller ett regeringsalternativ helt utan lösningar och helt utan idéer om hur dessa lösningar kan hittas. Jag lovar att återkomma med exempel på just detta.

2 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

För arbetslösa ungdomar, för nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker som söker jobb men som öppet "diskrimineras " pågrund av deras utbilning och examen och många gånger för att de är "etniska svenskar" så är Sverige inget föregångsland.

Många ungdomar ser istället ett helt annat land som världens bästa land och världens föregångsland, nämligen KANADA.

Detta därför att i Kanada så behöver ingen nyutexaminerad akademiker oroa sig det minsta, därför att "Nobody is left behind".

I Kanada så ser man genom den federala staten till att akademi och arbete kopplas ihop genom "Federal Student Workers experience Program" (FSWEP).

Alla som vill får möjlighet till kvalificerad erfarenhet som är direkt anpassat till individens akademiska studieprogram.

Dessutom så skriks det efter akademiker och särskilt samhällsvetare. De är mer eller mindre garanterade fast tjänst direkt efter examen eller när
de gått igenom "The Canada School of Public Service" där de får spetskompetens som gör att de direkt får jobb inom olika federala myndigheter. De behöver aldrig bli arbetslösa inte ens en dag.

Dessutom har de Entry Level Jobs - No Experience Needed eller som det också står Entry Level - Full training provided. Detta gör att övergången mellan akademi och arbete blir jäkligt smidigt. De behöver helt enkelt inte konkurrera med personer som har 5-10 års arbetslivserfarenhet vilket i princip nyutexaminerade måste göra här i Sverige, vilket gör att de sorteras bort och hänvisas till ett liv på socialbidrag och SMS-lån.

Vi ser därför att det är alltfler som avbryter sin utbildning redan
i mycket unga år i Sverige, därför att de vet vart eländet leder. Detta därför att vi varnar dem aktivt för det svenska systemet och istället rekommenderar dem att
ta vägen via US High School eller High School i Kanada istället för
att få en bättre och enklare väg in på arbetsmarknaden och slippa
bli illa behandlade av Sverige.

Fler har fattat att vägen går via skola i USA eller Kanada eller via den högre utbildningen därborta.

Många har dessutom fattat att Arbetsförmedlingen inte är av någon nytta för dem utan att
de lyckas bättre genom att söka
via Monster.com och Monster.ca i USA och Kanada just därför att där finns de Entry Level jobs som ger dem en lättare väg in på arbetsmarknaden på ett riktigt jobb med en riktig lön, men ändå en rimlig ingångslön som gör att arbetsgivarna därborta vill anställa dem.

Mvh

Mikael

Erik Weiman sa...

Jag håller med om att Kanada är ett land som vi har mycket att lära av. Däremot delar jag inte bilden att "etniska svenskar" skulle ha särskilda skäl för att känna sig diskriminerade.

I grund och botten ligger det alltså mycket av det du skriver väl i linje med tankarna kring begreppet "föregångslandet Sverige". Vi har mycket att vara stolta över i Sverige - men det finns också mycket som behöver utvecklas för att Sverige ska fortsätta att vara ett bra land att leva i. Vi moderater duckar inte för samhällsproblem; vi tar dem på allvar!