04 mars 2010

Hushållsnära datalagring

Nu får det nog anses vara officiellt och en gång för alla fastställt. Att försöka förstå var vänsterexperimentet kommer att göra om de mot förmodan får makten efter valet är en ren gissningstävling. Nu är man inte bara osäker och otydlig om vad man vill i frågor där man ännu inte gjort upp; nu kommer också de frågor där tidigare överenskommelser åplötsligt ändras. I detta fall handlar det om EU:s datalagringsdirektiv där tidigare utsagor från de tre partierna tillsammans pekat på att de stod bakom ett införande. Nu har de tre partierna plötsligt vänt.

Veligheten blir ännu mer oroande med tanke på att mycket av politiken som presenteras inför valet går ut på att man ska be väljarna om mandat att forma någon sorts strategi eller policy - efter valet. Så arbetar inte ett seriöst regeringsalternativ. Det går naturligtvis inte att i förväg ha svar på varenda detaljfråga, men det vore bra att i alla fall ge väljarna en tydlig varodeklaration.

Det klarar inte de rödgröna. Följden blir uppenbar. Valet i september står mellan ett tydligt och samlat regeringsalternativ som dessutom visat ett fungerande politiskt ledarskap under svåra förhållanden, och ett splittrat och helt oprövat alternativ som inte kan samlas kring en fungerande ledning ens i opposition. Snart är det val.

Inga kommentarer: