13 maj 2010

Välfärden vinner på vinst

En fråga som på senare tid blivit föremål för debatt handlar om företag som tjänar pengar på att sälja sina tjänster till det offentliga. Vissa debattörer gör ett stort nummer av att ta avstånd från, som det brukar heta att "göra vinst på skattemedel". Men i själva verket är detta inte bara ganska naturligt, utan rent av eftersträvansvärt.

Först och främst kan det vara på plats att klarlägga en sak. Företag har tjänat pengar på att göra affärer med det offentliga allt sedan begynnelsen, och det ska vi nog vara ganska glada för. Vem skulle annars ha sålt bussarna som trafierar våra vägar, skolbänkarna där vi lärde oss läsa eller kaklet som pryder väggarna i våra simhallar? Skulle vi haft offentligt ägda och drivna byggbolag, livsmedelsproducenter och biltillverkare? Hade det lett till en bättre offentlig sektor? Knappast. Stat och kommun har aldrig varit bäst på att producera många av de varor eller tjänster som är helt nödvändiga för det offentligas förmåga att leverera den välfärd vi är så beroende av. Omvänt är offentlig verksamhet en viktig bas för den lokala marknaden för många av de företag som genom sina exporetframgångar lagt grunden för det svenska välståndet. Ericsson har levererat telefinisystem, ABB kraftledningar, Volvo tjänstebilar och bussar och Skanska har byggt skolor, sjukhus, förvaltningsbyggnader och andra lokaler som är helt avgörande för att välfärdens kärna ska fungera.

Även i tjänstesektorn finns rader av uppgifter som skötts av privata aktörer allt ifrån det att uppbyggnaden av det offentliga började, och ingen har klagat. Alla dessa företag har dessutom per definition gått med vinst. OM de inte hade gjort det, så hade de inte funnits kvar och därmed inte kunnat leverera de varor och tjänster som således varit helt avgörande för uppbyggnaden av vårt lands välfärd.

Det kan vara bra att ha i bakhuvudet när bakåtsträvarna ylar över företag som gör vinst på att erbjuda sina varor och tjänster. Att dessa företag existerar är inte bara bra utan faktiskt helt nödvändigt - och att de går med vinst är en förutsättning för denna nödvändiga existens.

Däremot, och det är en helt annan sak, måste givetvis de pengar som det offentliga använder kontrolleras noga. Det är inte acceptabelt att vare sig företag eller verksamhet i egen regi pungslår skattebetalarna genom att skicka felaktiga fakturor. Men det som bevisas av de historier som cirkulerat på senare tid är inte först och främst att privata aktörer är ohederliga (även om det finns exempel på det) utan att kontrollen av hur det offentliga använder skattepengarna måste bli bättre.

Varje felaktigt använd skattekrona är en stöld från medborgarna. Bättre kontroll är en förutsättning för effektiv ekonomisk förvaltning, och varje offentlig aktör har anledning att fundera på hur man kan bli bättre och effektivare på detta område. För mig som finanslandstingsråd och Alliansen som helhet kommer detta att vara en prioriterad fråga under de kommande fyra åren.

Inga kommentarer: