11 augusti 2010

Att knacka dörr

Har kommit hem efter ännu en kväll i ett bostadsområde i Knivsta. Målet för kvällen var att knacka på ett femtiotal dörrar, men riktigt så många bliev det inte. Mest berodde det på något som ändå måste vara viktigare än volymen, nämligen några riktigt bra och givande samtal med trevliga och intresserade människor, nyfikna på oss moderater och på vår politik men framför allt fulladdade med viktiga erfarenheter och en vilja att ge oss del av dem.

Inför valrörelsen kunde vi höra en del kritiska synpunkter från människor som misstrodde dörrknackning som kampanjmetod. Risken för att vi skulle uppfattas som...ja, som just dörrknackare (det vill säga kringströvande försäljare) ansågs vara stor. Efter ett halvdussin dagar och kvällar på olika ställen i länet vågar jag nu säga att så inte är fallet. Tvärtom; de allra flesta som är hemma och öppnar dörren är inte bara överraskade över att få besök av förtroendevalda politiker - de är dessutom väldigt ivriga att få berätta om sin vardag, sina bekymmer och sina förhoppningar och förväntningar på oss som arbetar politiskt.

Det är helt enkelt hög tid att vi ser dörrknacknng inte bara som ett sätt att marknadsföra oss inför valrörelser, utan i lika hög grad som ett sätt att komma i direkt kontakt med väljare på deras hemmaplan. Inte genom att klampa in i människors hem, men väl genom att ringa på och ställa frågor. Jag tror, kort sagt, att en lyckad dörrknackningskampanj kan bidra till att krympa avståndet mellan väljarna och oss som, förhoppningsvis, blir valda.

Till detta kan jag inte låta bli att lägga att bemötandet hos dem jag träffat dessa senaste kvällar har sporrat mig ännu mer både i valrörelsen och inför arbetet under kommande år. Det är oerhört inspirerande att prata med människor om vardagsfrågor på det sätt som en dörrknackningskväll ger möjlighet till. Nu är det riktigt kul med valrörelse!

Inga kommentarer: