29 augusti 2010

Frågor som väljarna ställer

Med tre veckor kvar till valdagen börjar temperaturen stiga, och det märks i kontakten med väljarna. Frågorna blir fler och nyfikenheten större på vad vi vill göra under kommande år. I debatten kring landstinget märks detta alldeles särskilt. Där står debatten mellan fortsatt förnyelse eller återgång till köer och krångel.

I veckan har jag fått flera positiva reaktioner på just detta. Både i dörrknackningssamtal och ute på gator och torg har signalen varit tydlig från väljarna: fortsätt förändringsarbetet! Jag får många synpunkter på vad som måste förbättras i vården, och det är bra.

Men i arbetet med förändring är det också viktigt att det sker med en trygghet för alla som berörs. Därför känns det bra att kunna lute sig mot det som vi gjort under de senaste fyra åren. Mycket har hänt - men grunden är stabil. I det läget är det givetvis märkligt att våra motståndare försöker dra in frågor i debatten som överhuvudtaget inte är aktuella, men det visar kanske också hur svarslösa de är i just de frågor som väljarna ställer.

För oss i Alliansen, och inte minst oss moderater, är akutvården, vården av äldre med stora vårdbehov och väntetiderna och tillgängligheten de viktigaste frågorna i vården - inte vem som äger vårdcentraler eller om de ska kunna gå med vinst. När vi pratar med väljarna - och det gör vi ofta just nu! - så är det mycket riktigt akuten, de äldres situation och väntetiderna som tas upp. När vi möter våra motståndare vill de prata om helt andra frågor.

Vi har många viktiga uppgifter i arbetet med att utveckla svensk sjukvård. Vi i Alliansen tänker fortsätta det arbetet, och göra det med utgångspunkt i de frågor som väljarna ställer. Den debatt med ideologiska övertoner som vänsterpartierna vill driva saknar intresse hos medborgarna.

Men ändå; ideologin spelar roll även i sjukvårdspolitiken. Därför är det anmärkningsvärt att det parti som driver de andra framför sig i vänsterblocket, det vill säga vänsterpartiet, är så tydliga i dessa frågor. I en radiodebatt i torsdags sade Sören Bergqvist (V) rakt ut att "riktig frihet handlar om att inte behöva välja". Citatet är en ypperlig sammanfattning av vänsterpartiernas politik under många år.

Inga kommentarer: