17 augusti 2010

Okunnigt och arrogant av Edstav (MP)

Ärlighet och hederlighet räcker långt även i politiken. En annan god egenskap för en politiker är att vara påläst och att veta vad man pratar om. Det finns många politiker i alla läger som är duktiga på detta. Men inte alla.

Jag har efter att ha läst Janne Nordlings blogg förstått att miljöpartiets Johan Edstav idag stått på Stora Torget i Uppsala och hånat ett förslag som överhuvudtaget inte existerar. Edstav kommenterade nämligen Alliansens valmanifest för landstinget, uppenbarligen utan att ha läst detsamma. Och då kan det gå illa.

På torget lär Edstav, enligt Janne Nordling som nog får antas ha koll på sina källor, ha sagt att vi vill införa VIP-kort för "rika direktörer". Den som lyssnat till, tittat på och läst medias rapportering har säkerligen förstått bättre vad det handlar om. Det vi vill göra är att de de allra sjukaste, mest utsatta och absolut sköraste i samhället, de riktigt gamla med många samtidiga sjukdomar och stora behov av omsorg och omvårdnad en värdigare och mer omtänksam behandling än idag.

För fyra år sedan ingick Johan Edstav i den politiska majoriteten i vårt landsting. På den tiden anmälde kommuner landstinget för brister i det gemensamma omhändertagandet av gamla och sjuka. Patienter blev liggande i veckor på Akademiska sjukhuset på grund av brist på vård- och omvårdnadsplatser. Nu arbetar vi med att lösa det problemet, och det vi kallar för ett "VIP-kort" är en del i den lösningen. Det handlar alltså inte om "rika direktörer" utan om samhällets allra sköraste.

Till samhällets allra sköraste hör inte Johan Edstav. Tvärtom. Miljöpartiets landstingsråd i opposition använder gamla och sjuka som slagträ i den politiska debatten och är mer intresserad av att plocka billiga poäng i valdebatten än att ägna sin energi åt landstingets viktigaste utmaningar.

Edstav behöver inte be mig och de övriga i Alliansen om ursäkt. Däremot vorde det bra om han ursäktade sig inför de hundratals äldre, multisjuka kvinnor och män som Edstav tycks vara totalt ointresserad av att bry sig om.

Rösta gärna på Johan Edstav om du tycker att den synen på patienter och vårdbehövande ska ge pluspoäng. Men om du tycker att politiken ska lösa de verkligt svåra samhällsproblemen, till exempel vad som ska göras med de mest vårdbehövande, och om du tycker attd et är ovärdigt att 96-åriga damer ska tvingas vänta i timmar på att få den vård de behöver - då ska du lägga din röst på Alliansen.

Inga kommentarer: