20 augusti 2010

Utbildning och sjukvård i världsklass

Bara de senaste dagarna har det kommit riktigt positiva besked för Uppsala och för vårt landsting. Mest glädjande för landstinget är givetvis beskedet att avtal är klara med alla landsting i sjukvårdsregionen, men vi gläds också ät att våra universitet rankas högt i internationella jämförelser.

I Uppsala har vi all anledning att vara stolta över våra båda universitet, Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet. Bägge finns i den absoluta eliten av världens lärosäten, och bidrar till att vårt län växer och frodas.

För landstinget är samarbetet med dem mycket viktigt på många områden, eftersom de båda på olika sätt sysslar med livsvetenskaper. Till detta kan vi lägga de många organisationer och myndigheter som finns i Uppsala med omnejd, som också bidrar till Uppsalas och länets vetenskapliga profil. Dit hör Läkemedelsverket och Livsmedelsverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och givetvis de otaliga företag som är verksamma i branschen.

Att samverka med så tunga och framstående aktörer stälelr givetvis stora krav på vårt landsting. Vården, forskningen och utbildningen går hand i hand på ett universitetssjukhus – och måste självklart hålla en standard i paritet med de universitet som man samverkar med. Från Alliansens sida tar vi därför dessa frågor på mycket stort allvar. Under de fyra år som gått har vi också kunnat genomföra flera viktiga åtgärder som stärkt Akademiska sjukhuset som ledande universietssjukhus.

Att Akademiska sjukhuset nu har långsiktiga avtal med alla viktiga partners är självfallet en sådan faktor. Likaså att forskningen stärkts genom ekonomiska satsningar från statligt håll. Uppdraget att bedriva rikssjukvård och den luftburna intensivvården hör också dit. Det har dessutom lett till ännu ett viktigt uppdrag, nämligen ansvaret för sjukvård för Försvarsmaktens utlandsstyrkor.

Under mandatperioden har ett forskningspris för framstående klinisk forskning inrättats, en forskningspolicy tagits fram, samverkan mellan kommun, landsting och näringsliv stärkts inom STUNS och Uppsala BIO och viktiga investeringar gjorts för att säkerställa att forskningen har de förutsättningar som krävs.

Så här kan uppräkningen pågå rätt länge. Vad de rödgröna vill med forskningen är mer oklart. Man pratar gärna om att samverkan ska vara god och att Akademiska ska vara ”ledande” men har lite att säga konkret om hur det ska gå till. Samtidigt sprider man gärna osunda myter. Man säger sig vara ”orolig” över saker som ofta saknar täckning och försöker gömma sin socialistiska sjukvårdspolitik bakom rökridåer om forsknings- och utbildningspolitiken. Ett flagrant exempel var när socialdemokraterna Börje Wennberg och Tomas Östros, den senare har tidigare varit en allt annat än lyckad forskningsminister, bröt den goda borgfred vi haft kring Akademiska med en osaklig debattartikel om sjukhusets framtid. Jag har flera gånger funderat över i vilken utsträckning detta försök att plocka poäng i en framtidsfråga lett till oro och osäkerhet bland sjukhusets anställda. Artikeln innebar i vart fall slutet på alla förhoppningar om att socialdemokratin kan utöva ett tryggt ledarskap för ett stort universitetssjukhus.

De rödgröna pratar gärna också om sin ”oro” för att ”Akademiska sjukhuset ska säljas ut”!. Sjukhuset måste, påstår man, vara en enhet för att inte riskera forskningen. Resonemanget blottlägger bara dessa partiers okunskap på området. Redan idag bedrivs en betydande del av både forskningen och den vård som är knuten dit utanför själva sjukhuset, och en utveckling i riktning mot ytterligare verksamhet utanför sjukhuset är nödvändig. Ett exempel är UCR, Uppssala Clinical Research Center, som har världsrykte inom kliniska prövningar och kvalitetsregister. Akademiska sjukhuset är en bra bas, men verksamheten måste sträcka sig långt utanför Uppsala. Forskningen vid sjukhuset är helt enkelt beroende av företag och organisationer långt utanför själva sjukhuset, både organisatoriskt.

Orsaken till socialdemokraternas passivitet i forskningsfrågor stavas rädsla och brist på insikt. Ett parti som räddhågset klänger sig fast vid landstinget som ensamt ansvarig för att leverera sjukvård till medborgarna får helt enkelt svårt att tänka så fritt som en snabb utveckling kräver. Det är beklagligt, för det hotar sjukhusets möjligheter till utveckling om den politiska utvecklingen skulle slå fel.

Inga kommentarer: