26 oktober 2010

Åt skilda håll

Vad är enklast? Att hålla sams under det ständiga korstryck som en politisk majoritetsställning innebär - eller att samlas i den relativa stillhet som ett oppositionsläge ger? För de flesta är nog svaret självklart. Att hålla samman en politisk konstellation i majoritet ställer oändligt mycket högre krav på samsyn, gemensam vilja och förtroende mellan de deltagande.

De rödgröna visade idag hur bräckligt deras alternativ varit alltifrån första dagen. Alliansen bildades i opposition, har vunnit två val och lyckats med att både bilda och bilda om en regering. Vi har sett och förstått hur vi fungerar tillsammans, både nationellt, regionalt och lokalt.

De rödgröna höll i några få veckor efter valet - i förhållandevis bekväm opposition. Hur länge de rödgröna hade hållit som regering kan var och en således fundera över. Uppenbarligen, och allt mer uppenbart, handlar deras gemensamma agenda om i stort sett ingenting annat än att regera ihop. Någon värdegemenskap värd namnet tycks det rödgröna samarbetet inte innehålla.

Således finns det för närvarande bara ett enda seriöst regeringsalternativ - nämligen den regering som just nu leder landet.

Inga kommentarer: