28 oktober 2010

Den utmanande framtiden

I dagens UNT beskrivs de utmaningar som landsting och kommuner står inför: en allt äldre befolkning, ökande krav på sjukvården och nya vetenskapliga landvinningar. Men den bild som målas upp behöver kompletteras.

Hälso- och sjukvårdens utveckling har pågått allt sedan tidernas begynnelse, och den kommer att fortgå även i framtiden. Det är till och med så, att den utvecklingen i sig är helt nödvändig för att kvalitén och innehållet i vården ska hålla jämna steg med befolkningens helt rimliga krav. Några exempel på vad den utvecklingen inneburit är tuberkulosvården, penicillinet och behandling av magsår med mediciner.

För sextio år sedan låg tjogtals med lungsanatorier spridda över landet. Efterhand som tuberkulosen utrotades, genom nya mediciner och behandlingsmetoder, blev dessa sanatorier helt enkelt överflödiga. Lyckligtvis lades de efter hand också ner - vilket naturigtvis frigjorde resurser för annan angelägen vård.

På samma sätt förhåller det sig med magsårsbehandling. För tjugo år sedan innebar ett magsår operation och en flera veckor lång inläggning på sjukhus, till stora kostnader för landstingen. Idag behandlas magsår med läkemedel och kräver ofta inte ens sjukskrivning.

Penicillinet är ett annat exempel på hur nya upptäckter och landvinningar både leder till effektivare behandling av sjukdomar och förbättrat hälsoläge. Men penicillinet är också ett exempel varningssignaler som måste beaktas. Om vi inte tänker noga på hur läkemedel används, så kan vi snabbt försättas i en situation som skapar långt större problem än den demografiska utvecklingen - nämligen att bakterier blir motståndskraftriga (resistenta). Det är en verklig utmaning för vården!

Alltså måste den pågående utvecklingen tillåtas fortgå, annars kan vi mycket snabbt hamna i en situation där knappa resurser används fel. Ekonomin måste växa, för ett större ekonomiskt underlag är nödvändigt för att finansiera ökade kostnader. Men de pengar som tillförs måste också användas effektivt, så att vi inte "slår vakt om" dagens motsvarigheter till 40-talets sanatorier.

Det utvecklingsabetet pågår, och pågår ständigt. Det finns inget "trollslag" som leder till att vi klarar de utmaningar som vården står inför. Det finns heller inga fribrev för att hålla igen den utveckling som måste till. Några exempel på"det som redan görs är utvecklingen av närvård i samarbete med länets kommuner, införande av nya behandlingsmetoder, nya vårdgivare som med nya idéer berikar vården och inte minst ett systematiskt utvecklingsarbete på alla nivåer för att använda vårdens resurser på allra bästa sätt.

Det som nu händer i vården är således egentligen inget nytt. Däremot krävs ett ständigt nytänkande för att möta ständigt nya utmaningar. Det arbetet pågår, inte minst i vårt landsting.

PS: om man räknar lika långt bakåt som de refererade prognoserna pekar framåt, så har faktiskt Akademiska sjukhusets omslutning ökat med ungefär en miljard. DS.
PS2: det kanske också är på plats att påpeka att vi är väldigt stolta över Akademiska sjukhuset. Ett skäl är att mycket av den medicinska utveckling som behövs för att möta framtidens utmaningar faktiskt äger rum på Akademiska. DS

Inga kommentarer: