01 oktober 2010

En ny mandatperiod

Först ett stort tack för det förtroende vi fått i valet, i såväl riksdag och landsting som lokalt i Knivsta kommun. För egen del är jag ödmjukt tacksam för många personkryss. Det ger råg i ryggen inför åren som kommer.
Men det gäller självfallet att möta och respektera valresultatet med en mycket stor portion ödmjukhet. Vi har fått ett förtroende av väljarna, och det förtroendet ska vi i Alliansen förvalta väl.
Men vi möter under de närmaste dagarna det första exemplet på vad valresultatet faktiskt betyder. I riksdagen fick Alliansen inte egen majoritet även om differensen till det andra regeringsalternativet, de rödgröna partierna, är odiskutabelt. Den klara skillnaden i röstetal spelar dock mindre roll i vissa fall.
Under valrörelsen bedyrade alla partier att man inte tänkte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. När den dagspolitiska verkligheten tränger sig på visar det sig att vissa partier kan tänka sig att i praktiken agera annorlunda.
I riksdagen har Alliansen 173 mandat. De rödgröna har 159. Men med stöd av 20 mandat från Sverigedemokraterna kan de rödgröna vinna omröstningar. På måndag väljs riksdagens talman. Då får vi veta om de rödgröna tänker ta stöd av (SD) eller om Alliansens kandidat Per Westerber ska vinna omröstningen med stöd av de 173 röster som Alliansen lägger.

Inga kommentarer: