06 oktober 2010

Lite mer om det här med att ta ansvar

Alliansen vann valet, både till riksdagen, till vårt landsting och i en rad av länets kommuner. Att så är fallet står nog klart för de allra flesta av oss och märks om inte annat på att en ny regering, med Fredrik Reinfeldt som statsminister, håller på att formas.
Men det verkar av blogginlägg och andra kommentarer att döma inte om om alla riktigt har insett följderna av valresultatet. Därför tycks några siffror behöva upprepas.
I riksdagen har allianspartierna tillsammans 173 mandat. De rödgröna partierna har 156. 173 är mer, ganskla mycket mer, än 156.
I vårt landsting har Alliansen tillsammans 36 mandat. De rödgröna partierna har 32. 36 är helt klart mer än 32.
Emellertid finns en -observera en - möjlighet att fälla regeringen. Det är att de rödgröna partierna gör sig beroende av Sverigedemokraterna för att fälla regeringens förslag.
För oss i Alliansen är detta dock mest en fråga om val- och röstmatematik. Det viktigaste för Alliansen är nu att fövalta det förtroende som väljarna gett oss, och föra den politik som medborgarna har skäl att förvänta sig. Personligen är jag övertygad om att det är just ansvarstagande och konsekvens som väljarna lönade i valet.
Mot den bakgrunden är våra politiska motståndares agerande minst sagt besynnerligt. Något intresse för att föra en tydlig och konsekvent oppositionspolitik ser vi inte, däremot en fortsättning på den politik som ledde till att de rödgröna förlorade valet. Så mådet väl vara, och så kan det givetvis fortsätta i fyra år. Frågan är om det tyder på någon större förmåga att ta ansvar för tuffa politiska beslut - vilket tycks vara det som väljarna mer än något annat efterfrågar.

Inga kommentarer: