15 november 2010

Koll på läget II

Det råder knappast något tvivel om att det sägs och skrivs mycket om landstinget och Akademiska sjukhuset just nu. Det finns också gott om utmaningar att arbeta med. Men det gäller också att göra rätt saker, och göra saker rätt. Det gäller också att reagera på rätt signaler och mycket noga tänka på hur man reagerar.

Den politiska oppositionen har givetvis som ambition att kritisera och ifrågasätta den politik som vi i Alliansen för. Vi har i vår tur all anledning att ta ansvar för den politik vi för, och de konsekvenser de får. Det som däremot är olyckligt är när vår politik beskrivs med termer och formuleringar som leder till att den verksamhet landstinget bedriver får en skev uppfattning om vilka beslut som faktiskt gäller för verksamheten.

Har då inte vi i majoriteten själva ansvar för att förankra och föra ut vår politik? Jo, det har vi självklart. Men ett ansvar som varje politiskt förtroendevald, i majoritet såväl som i opposition, faktiskt har är att ge korrekta besked - exempelvis om olika ställningstaganden som gjorts.

Jag lyssnar just nu på ett exempel: en talare (S) i landstingsfullmäktige påstår att externa vårdgivare fördyrar vården. I själva verket är kostnadsutvecklingen högst i de delar där vi i landstinget helt förlitar oss på den vård vi bedriver i egen regi. Det är inte i den vård där det finns mångfald och alternativ som kostnaderna drar iväg.

Vi tar gärna ansvar för vår politik. Vi tar gärna ansvar för dess konsekvenser. Däremot vill vi inte så gärna behöva ta ansvar för påståenden om vår politik som saknar täckning i fakta.

Inga kommentarer: