19 december 2010

Det finns en viktig skillnad

Wikileaks publiceringar av dokument från diverse offentliga organs sekretessbelagda databaser sägs vara ett sätt att främja demokratin. Så kan man kanske se på saken, men det skadar kanske inte att även Wikileaks och deras syften undergår någon liten granskning.

Låt oss därför fundera ett ögonblick över från vilka länder dokumenten kommer - och inte kommer.

En mycket betydande del av det material som publicerats kommer givetvis från USA. Ett land som naturligtvis måste bevakas, för detta land dryper ju av onska och diktatur. Eller?

Desto färre är dokumenten från länder som Zimbabwe, Venezuela, Iran eller Nordkorea. Varför då?

Det finns faktiskt en anledning till att Assange och hans kollegor inte intresserar sig för dessa, och åtskilliga andra, länder. De låter sig nämligen inte påverkas av metoder som dessa - av ett synnerligen enkelt och ganska intressant skäl. Det är att de uppräknade länderna, och åtskilliga fler, inte ens med bästa vilja kan räknas till demokratiernas skara.

I USA, Sverige, Nederländerna och ytterligare ett antal länder går makthavare däremot att påverka. Och påverkan kan leda till att makthavare får lämna sina ämbeten. Det är liksom en viktig del av meningen med demokratin.

Men just därför hör i alla fall jag till dem som hellre hyllar demokratin, med alla dess skavanker, än jag hyllar länder som de ovan nämnda. Och därför är George W Bush eller rent av Berlusconi med mycket god marginal att föredra framför Castro, Chavez eller Mugabe.

Inga kommentarer: