17 december 2010

En fast kurs för Akademiska sjukhuset

Tillsammans med mina kollegor i Alliansen skriver jag idag i UNT om framtiden för Akademiska sjukhuset. Artikeln kan du läsa här. Det är en artikel som andas framtidstro, och det finns det fog för. Så sent som igår torsdag deltog jag i ett sammanträde med rikssjukvårdsnämnden och fick ytterligare belägg för Akademiskas starka ställning i sjukvårds-Sverige.

Men om Akademiska ska behålla sin ledande position så räcker det inte med att vila på lagrarna. Tvärtom krävs krafttag för att flytta fram positionerna på en rad viktiga områden. Det, i sin tur, kräver att sjukhuset får ett tydligt uppdrag som går ut på att allting inte kan göras på ett och samma sjukhus. Inget av de andra ledande universitetssjukhusen är organiserat på det sättet, och det är nu hög tid att vi lotsar Akademiska i samma riktning. En hel del bassjukvård kommer även i framtiden att utföras på Akademiska sjukhuset -men den volym bassjukvård som ska utföras där ska avgöras av behovet utifrån den uttalade ambitionen att verkligen vara ledande i landet.

En sådan strategi förutsätter också att sjukhusets verkliga framgångsområden definieras och görs tydliga. Då bör det sägas att dessa framgångsområden än många och räcker långt för att hålla sjukhuset på en ledande nivå. Men lika lite som andra, motsvarande sjukhus är Akademiska sjukhuset bärt på allt.

Riktningen och visionen är alltså utstakad. Strategin för att uppnå detta låter sig inte formas i en handvändning, och kan inte beskrivas i en debattartikel. Det arbete som nu väntar handlar om att förvandla visionen till en hållbar och fungerande verklighet. Det är ett arbete som måste ske på många nivåer och involvera alla medarbetare. Men den politiska viljeinriktningen finns väl fastlagd. Det är en viktig grund för det fortsatta arbetet. Vi i Alliansen är stolta över vårt sjukhus och använder inte begrepp som "fritt fall" eller "sjunkande skepp" när vi talar om det. Vi tror inte heller att sjukhuset är "hotat" bara för att tuffa utmaningar väntar.

Ledarskap handlar bland mycket annat om att lägga en grund för handling och framtidstro. Det är därför vi lägger fast kursen på det sätt vi gör. Gnälla, hota och klaga får andra göra - men det passar inte för en stark och hållbar framtidsvision.

Inga kommentarer: