13 december 2010

Förbättringsarbete för forskningen

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: det finns väldigt mycket att vara stolt över, när det gäller Akademiska sjukhuset. I fredags deltog jag i ett regionalt seminarium om cancervård, och lovorden haglade från kringliggande landsting som deltog. I det fallet handlade det om att tillsammans med de övriga landstingen i vår sjukvårdsregion bygga upp ett regionalt cancercenter. Det arbetet är nu inlett och ställer självfallet stora krav både på vården, utbildningen ochj forskningen som bedrivs vid sjukhuset. På onsdag åker jag på sammanträde med rikssjukvårdsnämnden, och även där väntar goda exempel på hur framstående Akademiska sjukhuset är på reader av viktiga områden.

Men vänta nu? Har inte sjukhuset beskrivits som ett "sjunkande skepp"? Är inte landstingets ekonomi i "fritt fall"?

Nej, riktigt så ser det inte ut i verkligheten. Inte om man granskar fakta och för en saklig diskussion om läget i landstinget och på sjukhuset. Att det finns krafter som - kanske av politiska skäl, vad vet jag? - vill måla en mörkare bild av läget är kanske något som vi som leder verksamheten får finna oss i. Bilden stämmer i vart fall inte, det finns det många som kan vittna om.

Det är således dags att hyfsa den mörkas bild som målas upp av sjukhuset, men också att fortsätta och intensifiera utvecklingsarbetet. Inte bara länssjukvården och sjukhusets ekonomi behöver ett systematiskt förbättringasarbete -även den kliniska forskningen mår bra av att genomlysas, just i syfte att göra förbättringar. Exakt hur detta ska läggass upp och genomföras är i skrivande stund inte klart, bara att det är viktigt att även den kliniska forskningen vid sjukhuset får berättigad uppmärksamhet. Det är den specialiserade vården och forskningen vid sjukhuset väl värd. Den är nämligen i världsklass, men det finns ändå mer att göra.

Inga kommentarer: