07 december 2010

Närvård på gång

Förutom att jag idag hade nöjet att hälsa ett femtiotal diplomater välkomna till ett studiebesök på Akdemiska sjukhuset och stämma av den fortgående processen med byggandet av Psykiatrins Hus så var dagens kanske viktigaste fråga att hantera processen för att utveckla närvården i Östhammars kommun. Den frågan hade ändå hård konkurrens av både kollektivtrafik och kulturfrågor.

Redan vid den förra mandatperiodens början slog vi i Alliansen fast att vi måste hitta lösningar på två viktiga frågor. Den ena är att decentralisera vården. Den andra är att se till så att de som har störst behov av vård får den vård de behöver. Dessa två problem måste dessutom förenas med ett tredje, nämligen att skapa en bra samordning mellan landstingens sjukvård och kommunernas äldre- och handikappomsorg.

Vägen till att uppnå detta har inte har varit helt enkel, och det är kanske inte så konstigt eftersom det handlar om att tänka nytt óch om att göra förändringar. Så mycket roligare och mer spännande är det då när man ser att det rör sig framåt! Det gör det just nu i Östhammar där invigningen av en särskild närvårdsavdelning nu närmar sig. Det är ett samarbetsprojekt mellan Östhammars kommun och landstinget, och det bygger just på att hitta gemensamma lösningar mellan kommun och landsting.

Få medborgare bryr sig om vilken offentlig aktör som erbjuder en viss service; det viktiga är att kvalitén på det som erbjuds är bra. Projekt som detta bygger just på den tanken. Kommuner gör det kommunen är bra på, och landstinget sköter sitt - men vi gör det tillsammans. Det skapar en bättre verksamhet och använder resuserna bättre.

Närvårdsutvecklingen är bara en av många saker som vi i Alliansen har åstadkommit för att förnya och förändra vården. Vi har mycket att vara både stolta och nöjda över - men vi har också väldigt mycket kvar att göra!

Inga kommentarer: