06 december 2010

Ropen skalla, avgång åt alla!

Beatrice Ask kan tvingas att avgå, säger socialdemokraten Morgan Johansson myndigt i en av många kommentarer till den senaste Wikileaks-affären. Inte nog med det. Någon vänsterpartist får sina femton minuter av berömmelse genom att kräva en så kallad sanningskommission. Miljöpartisten Peter Eriksson, ordförande i Konstitutionsutskottet (KU), har anmält hela historien till...ja, just KU. Då kan han ju skruva den ett varv till.

Och Beatrice Ask? Är hon skärrad? Planerar hon för sitt tillbakadragande?

Nja, knappast. Hon som många av oss andra börjar bli van vid det här. Tvärtom tar hon hela affären med största ro och fattning. Inget otillbörligt har gjorts, säger Beatrice. Vi är rätt många som tar henne på orden. Inte minst eftersom hon redovisar frågan på det bra sätt hon faktiskt gör.

Men det vi ser, som jag också påtalat i andra sammanhang (inte minst vårt eget landsting) är inget annat än ett exempel på det som en annan socialdemokrat, Urban Ahlin, berättade om häromdagen. Bristen på egen politik maskeras nödtorftigt genom att kasta grus i regeringsmaskineriet.

Nu är detta egentligen inte så mycket att hetsa upp sig över. Väljarna brukar vara klokare än så, och genomskådar framför allt bristen på konkret politik och handlingskraft. Och den justitieminister vi för närvarande har kan förhoppningsvis arbeta vidare med det viktiga reformarbete som krävs inom rättspolitiken, polisväsendet och andra områden som faller inom justitieministerns ansvar.

Inga kommentarer: