26 februari 2011

All verksamhet ska granskas

Jag noterar idag att ett företag som driver ett flertal friskolor ska få sin verksamhet granskad. Det måste väl ändå vara en självklarhet! Inte bara friskolor, och inte bara fristående verkamhet överhuvudtaget, som bedriver verksamheten med offentliga medel, måste vara beredda att redovisa hur pengarna används. Till det kan lägas att vi politiker kan bli bättre även på att granska den verksamhet vi bedriver själva i så kallad egen regi.

I själva verket är detta en av poängerna med ersättningssystem som öppnar för fler skolor, dagis, vårdcentraler och andra välfärdsverksamheter. Det blir tydlgiare vad de ska göra, och lättare att följa upp om de gör det bra. Men möjligheterna i detta har ännu inte kommit till sin rätt. Detta är en av de stora utmaningarna för Alliansen framöver, som ett led i den nödvändiga utveckling av välfärden som pågår.

Det är nämigen vad det handlar om, och vad skiljelinjen i debatten går ut på. De viktiga frågorna att ställa är givetvis om vi vår bästa möjliga nytta (i forma av exempelvis studieresultat eller vårdkvalitet) för de skattepengar som används, och hur det går att arbeta för att höja kvalitén ytterligare. De krafter i politiken som fokserar på vart eventuella överskott tar vägen visar med det resonemanget att man är mindre intresserade av kvalitet och resultat än av att konservera ett system som inte lyckats med det viktigaste.

Inga kommentarer: