21 februari 2011

Att fatta beslut

2003 fattade landstinget i Uppsala län beslut om att avveckla kortvårdskirurgin på Samariterhemmet. Beslutet vad ett led i en förändring av sjukvårdens organisation som behövdes för att använda skattepengarna till vården så klokt som möjligt. Det har sedan tagit åtta långa år av många turer och nya utredningar, innan det tidigare beslutet nu faktiskt verkställs och genomförs. Motivet för detta är varken centralisering eller nedläggning av väl fungerande verksamhet utan helt enkelt det som ofta är en ledstjärna för oss moderater: klokt och rationellt utnyttjande av skattepengar.

Samariterhemmet är ett sjukhus som har en viktig roll i länets sjukvård, inte minst som centrum för närvården i Uppsala och Knivsta. Den rollen är både viktigare och lämpligare för ett sjukhus av Samariterhemmets typ, inte minst om man tar hänsyn till vilka resurser som finns i länet i övrigt. Det gäller framför allt Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping.

Det kan ibland vara svårt att se skogen för alla träd. Med det menas oftast att det kan vara svårt att se en fungerande helhet om man bara stirrar på delarna. I sjukvården är det lätt hänt.

En av de saker vi i Alliansen är övertygade om är att stordrift och storskaliga lösningar inte automatiskt ger vare sig effektivare eller mänskligare vård. Mindre sjukhus och andra vårdinrättningar kan definitivt ge både god kvalitet och låga kostnader – ofta rent av samtidigt. Men det gäller att använda dessa mindre enheter till rätt saker, och inte göra allting överallt. En bra princip att arbeta efter är att vård ska ge så lokalt som möjligt – men också att vården ska centraliseras när det ger tydliga och goda effekter på kvalitet, patientsäkerhet och ekonomi.

Det är därför som planerade operationer i vårt län ska utföras på två sjukhus i landstingets regi: Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping. Av samma skäl har fyra centra – Enköping, Östhammar, Tierp och Samariterhemmet – pekats ut som viktiga för utveckling av närvård och samverkan mellan kommuner och landsting.

Det går dessvärre inte att göra allting överallt. Därför krävs ibland politiska beslut för att göra rätt saker på rätt plats. De beslut som krävs för att åstadkomma detta har fattats politiskt, och de besluten genomförs nu. Det är därför som Alliansen under de senaste fem åren lyckats kombinera en ekonomi i balans i landstinget med att ge länets invånare mer vård, och vård i tid.

Inga kommentarer: