07 maj 2011

Idéerna måste bära

Nyss hemkommen från två inspirerande dagar på moeraternas Sverigemöte går funderingarna till hur vi moderater ska forma våra tankar och idéer för astt även i fortsättningen bära väljarnas förtroende. Två vunna val i rad förpliktar givetvis, men valsegrar kommer inte av sig själva. Att vi under de åtta år som går mellan 2006 och 2014 genomfört stora och viktiga reformer kommer inte att räcka långt när vi går till val nästa gång. Då kommer väljarna att vilja ha besked om vad vi vill göra under de år som kommer.

Vi har varit duktiga på att sjösätta nya reformer, och till och med på att förklara vad vi har gjort. Men inte minst den senaste tidens diskussion om både sjukförsäkring och arbetsmarknadsreformer - och även reformer i vårt landsting - visar att vi kanske inte är riktigt lika bra på att berätta varför.

Vi behöver beskriva och förklara varför det är viktigt att arbetets värde lyfts fram. Vi behöver motivera och utvdeckla varför den enskilda människan är så viktig i samhällsbygget. Inte minst måste vi förklara hur politiken hänger ihop och faktiiskt blidar en genomtänkt helhet, byggd på idéer.

Det handlar alltså om den moderata idépolitiken, ett område som kommer att få helt avgörande betydelse för om vi får behålla väljarnas förtroende. Vilket i sin tur är avgörande för att Sveriges goda utveckling ska fortsätta länge än.

Inga kommentarer: