17 augusti 2011

Vad blir det för mat?

Idag offentliggjorde vi vårt beslut att göra en noggrann utredning av patientmaten, ett område som ju vållat massor av debatt under de senaste två åren. Aytt maten är en viktig del av den totala upplevelsen när man ligger på sjukhus är vi många som kan vittna om. Det råder dessutom inget tvivel om att måltiderna är en viktig del av läkeprocessen då man är sjuk. Sist men inte minst är det alltid, inte minst för den som är sjuk, viktigt att få tillräckligt med näring.

Det som en noggrann utredning om maten på våra sjukhus kan leda till är att klarlägga alla osäkerhetsmoment och eventuella missförstånd som råder kring en av de viktigaste delarna av verksamheten. Som någon har kommenterat så är den nästan omöjligt att ge en objektiv beskrivning av en smakupplevelse, men det är helt enkelt inte bra om många upplever att maten, och hela måltidssituationen, inte är så bra som den borde.

Beslutet att utreda maten är heller ingen misstroendeförklaring mot den mat som serveras idag; snarare ska utredningen ses som ett sätt att få svar på frågan: hur kan vi göra maten på våra sjukhus så bra som det någonsin går, inom rimliga ekonomiska ramar. Sådana utredningar har vi förvisso gjort tidigare - men det kan helt enkelt vara bra att lysa igenom verksamheten med jämna mellanrum.

Vi driver en sjukvård i världsklass. Självklart ska maten hålla samma höga standard. Nu ska vi klarlägga om den gör det - och ta fram de förbättringar som kan behöva göras för att den ska svara mot höga krav.

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Vad som avgjorde ställningstagandet att vår sjukhusmat skulle köpas in via Västerås var väl ändå kalkylen som visade vad köksombyggnaden i Ackis skulle kosta. I potten låg samarbetet om olika specialiteter i Västerås och i Uppsala. Vi var väl redan då på det klara med att den lösningen inte var optimal.
Men det blev för "durt" sa ledningen. Ingen vidare bra analys.
Men nu är vi på rätt väg igen. Mantrat "har man gjort fel - rätta till och informera" vad bra att det händer.

Erik Weiman sa...

Det stämmer att det gjordes en noggrann kalkyl över vad en ombyggnad av sjukhusköket skulle kosta. Efter den kalkylen var det inte så svårt att välja en annan lösning - nämligen den vi nu har.
Sjukhusmaten är omgärdad av en hel del myter. En av dem, som jag helt kan avfärda, är att det skedde någon sorts byteshandel med Västmanland.