22 oktober 2014

Att stå sitt kast

Som förtroendevald ska man stå för sina åsikter - och för sina handlingar. Den nya ordföranden i Regionstyrelsen i Västra Götaland, Johnny Magnusson, är definitivt en av dem som gör det. Läs bara den här artikeln!
Politiken innehåller alldeles för många av det som Johnny kallar för "väljarkramare" (även om uttrycket kan diskuteras). Det är väldigt enkelt att hålla med om allt möjligt, och att inta den position som både är bekvämast och - i alla fall för stunden - mest röstmaximerade.
Möjligen reagerar jag också positivt på den länkade artikeln för att jag just läst Lars Tobissons fina biografi över Gösta Bohman. Gösta var inte heller en politiker som strök medhårs. Kanske var det en bidragande orsak till att vi ökade väljarstödet kraftigt under hans år som partiledare.
Självklart ska vi som sysslar med politik lyssna till människors synpunkter. Självklart ska vi kunna ändra uppfattning, och alldeles solklart måste vi vara riktigt bra på att ta till oss vad människor har att säga. Allt det är Johnny också bra på.
Men mer än något annat tror jag politiken, och samhället, behöver politiska ledare som vågar stå för sina åsikter och handlingar. Lycka till, Johnny!

Inga kommentarer: