16 mars 2015

Att skapa välfärd

Är företag onda? Frågan känns relevant efter flera debatter på senare tid. Det sätts en bild av "giriga direktörer" som "bara vill tjäna pengar" på allt ifrån vapenexport och lågprisflyg till sjukvård och förskolor.

Men ingen har ännu förklarat för mig hur den gemensamma välfärden annars ska finansieras. Ställer man den frågan, så möts man raskt av de mest groteska svar. Att försynt påpeka att vi är ett exportberoende land kan numera tydligen bemötas med att man "är emot mänskliga rättigheter".

Denna vänstervridning av debatten är oroande. När jag härom dagen drog en parallell till Grekland, så anklagades jag för överdrift. Men vart tar vårt land vägen om vi inte genom egna skatteintäkter kan klara den gemensamma välfärden?

Den allmänna debatten har dragit åt vänster. Med den förflyttningen följer en ovilja emot privat ägande och privata initiativ som jag tvivlar på att den breda allmänheten delar. Men tongivande debattörer både i politiken och utanför skördar lagrar.

Ett grundläggande problem är att många av dagens debattörer, även i borgerliga led, hukar inför det som borde vara självklart: det är företagande som skapar välstånd i samhället, och de vinster som välskötta företag gör är inte bara en drivkraft för den som tjänar pengarna. I själva verket är inte bara företag, utan lönsamma företag, en förutsättning för samhällets välstånd.

Ett företag som inte tjänar pengar får dra av eventuella förluster mot lika eventuella vinster. Ett företag som går med vinst, och därmed har pengar att dela ut till sina (giriga?) ägare blir däremot skyldigt att betala skatt. Därav logiken att de allra flesta företagare gillar att betala skatt. Skatten tas nämligen ut på den där förskräckliga vinsten.

Lönsamma företag som vill växa strävar efter att anställa. Duktiga medarbetare är därmed en viktig konkurrensfaktor. Om man kan attrahera duktiga medarbetare (till exempel genom beskattningsbar lön), så växer vinsten. Alla blir vinnare.

Men vi kan inte leva bara på att byta varor och tjänster med varann inom landet. Det finns en annan viktig faktor som också blir utsatta för ständigt spott och spe. Det är att vi i Sverige tillverkar så bra varor och tjänster så att de kan säljas på en internationell marknad. det kallas för handel och tycks i vissas ögon vara minst lika suspekt som att företag är lönsamma.

I själva verket är vår gemensamma välfärd lika beroende av handel som av vinst. Allt annat är en ganska självtillräcklig inställning som dessutom inte svarar på den viktigaste frågan.

När alla lönsamma företag gått omkull eller flyttat utomlands, vem är det då som ska betala för all välfärd som vi inte tänkte på att de bidrar till?

Inga kommentarer: